Untitled
17 jan 2014
week 111: 9 t/m 15 januari

Op 09 januari kwam tante Willeke ’s morgens op bezoek. Bas is erg “vervelend” vandaag: hij gooit spulletjes in de afvoer van de wastafel, slaat met de wc-bril en wc-deksel, gooit zijn schilderijtjes steeds op de grond als hij op zijn aankleedkussen ligt, doet de lampen steeds uit). Na het avondeten is Bas even met Mark mee geweest naar de sporthal van de Sprint.
Mariëlle kwam op 10 januari op bezoek. Het duurde niet lang voordat Bas het niet meer spannend vond en hij lekker ging spelen. ’s Middags zijn we naar de eendjes gewandeld en heeft Bas ze brood gevoerd, daarna zijn we naar de winkel gewandeld. Op de terugweg heeft Bas zelf gelopen, zijn we bij de paardjes geweest en heeft hij door de plassen gerend. Bas heeft vandaag de voordeur op slot gedraaid en hij maakt de gangdeur open; tijd om de klinken omhoog te zetten! Toen Bas ’s avonds naar bed moest, zei hij dat hij moest plassen. Ik vroeg of hij op het potje wilde en dat wilde hij. Toen ik zijn broek en luier uit had, vond hij het toch wat spannend. Ik zei dat hij niet op het potje hoeft als hij dat nog niet wil, maar dat het natuurlijk wel mag en dat hij dan een héél grote jongen is. Hij moest er even over denken en ging toen toch op het potje zitten. Eerst ging hij alleen zitten en gebeurde er niets, daarna ging hij nog eens zitten en zat echt te persen. Toen er zowaar een paar druppeltjes in het potje lagen, heb ik gezegd dat ik héél trots op hem was, dat hij nu echt een grote jongen is, en toen wilde hij nog een keer op het potje, en nog een keer, en nog een keer. Zo heeft hij wel 10 x op het potje gezeten, totdat er uiteindelijk een heel klein plasje in zat. Samen met Bas heb ik het potje leeggegoten in de “grote” wc en natuurlijk mocht Bas doorspoelen.
Op 11 januari heeft Bas ’s morgens toen hij wakker werd weer op het potjegeplast. We zijn zo trots op onze kerel! We zijn even naar de fietsenwinkel geweest, waar oma Van Mierlo ook was. ’s Middags zijn we bij tante Willeke en oom Arjan op bezoek geweest. Tante Maartje, oom Tom en Eline waren er ook en later kwamen ook opa en oma Van Aerle. Bas en Eline hebben erg fijn gespeeld. Ook ’s avonds heeft Bas nog eens op het potje geplast. Mark heeft vandaag de klinken van de woonkamer-gang en keuken-bijkeuken omhoog gezet.
Bas heeft op 12 januari een paar keer op het potje geplast. Ook heeft hij een keertje naast het potje op de grond en in zijn broek geplast, maar dat hij uit zichzelf op het potje wilde, is veelbelovend; morgen ga ik met een zindelijkheidstraining beginnen. Bas mag zelf doorspoelen, water in het potje laten lopen en een stukje wc-papier afscheuren om het potje droog te vegen, dat vindt hij erg interessant. ’s Morgens zat Laura in haar kinderstoel met een bal met een belletje erin te rammelen. Toen ze de bal liet vallen, vroeg ik Bas of hij de bal aan Laura terug wilde geven. Dat deed hij en Laura moest lachen. Ze liet de bal nog eens vallen, Bas raapte hem weer op, rende een rondje rond de tafel en gaf de bal weer aan Laura. Zo hadden ze veel plezier samen. Toen het balletje voor de zoveelste keer viel, zei Bas: “ik blijf niet aan de gang”. ’s Middags zijn we naar opa en oma Van Mierlo geweest. Bas is met opa de hertjes gaan voeren en heeft op de skelter gezeten.
We zijn op 13 januari begonnen met een zindelijkheidstraining. ’s Morgens toen Bas uit bed kwam, heeft hij al bij ons op de kamer op het potje gezeten, dat deed hij erg goed. Ik heb hem een onderbroek en een hemd aangedaan in plaats van de vertrouwde romper en luier. Het potje heb ik beneden in de kamer gezet. Ik heb een beloningskaart uitgeprint, waar Bas voor iedere plas op het potje een sticker op mag plakken en voor iedere keer poepen een grotere sticker, die Bas de “poepsticker” noemt. Waar ik geen erg in had, was dat kleine kindje die een luier aan hebben niet 5 x per dag een grote plas doen, maar dat ze iedere keer als er wat druppeltjes zijn een plasje doen. Hij heeft vandaag maar liefst 21x op het potje geplast en 1x op het potje gepoept. Wel werden er 8 onderbroeken nat. Een paar keer omdat hij gewoon in zijn broek plaste, maar er waren ook een paar andere ongelukjes. Zo plast hij soms als hij op het potje zit, terwijl zijn plassertje op de rand van het potje ligt, waardoor hij in zijn onderbroek (en ook een keer in zijn slof) plaste. Toen hij gepoept had, stond hij op van de pot om te plassen. Toen ik zei dat hij op de pot moest blijven zitten als hij moest plassen, zei hij: “dan wordt mijn poep nat…”. Tijdens haar fruithap heb ik Laura 4x in de box moeten leggen, omdat Bas zei dat hij op het potje moest. Ik voel me daar best schuldig over voor Laura, maar we moeten hier even doorheen en ze lijkt er niet heel veel last van gehad te hebben. Bas heeft even een lange broek aangehad, maar de rest van de dag heeft hij in zijn boxershort rondgelopen. Tijdens het voeden van Laura is Bas zomaar zelf op het potje gaan zitten. Vandaag kreeg Bas Hello-Kitty-stickers (omdat ik geen andere in huis had), maar oma Van Aerle heeft andere stickers gehaald en nog 4 wat extra onderbroekjes, zodat hij morgen stoere stickers op zijn kaart mag plakken. Toen Bas gepoept had, mocht hij papa bellen. Hij bleef maar roepen: “Papa, poep! Papa, poep!”. Als ik vraag of Bas klaar is als hij op de pot zit, trekt hij zijn hemd omhoog en zegt “kijk mama, buikje leeg”. Toen ik aan het koken was, kwam Bas de keuken in gerend en zei “mama, potje!”. Ik ging gauw met hem mee naar de pot, omdat ik dacht dat hij moest plassen, maar hij zei dat hij dat al gedaan had. Ik was helemaal verbaasd omdat er echt een plas in het potje zat en vroeg hoe hij dat gedaan had; of hij het nog een keer voor wilde doen. Toen ging hij met onderbroek en al op de pot zitten ;-). Hij had gewoon door zijn onderbroek heen geplast. Als Bas op het potje zit, gaan we in zijn fotoboek kijken of lezen we samen een boekje.
Op 14 januari had Bas zijn eerste beloningskaart vol. Hij heeft een modelauto gekregen, waar hij heel blij mee is! Vandaag ging het al een stuk beter dan gisteren. Hij gaat wat minder vaak naar de pot om een wat grotere plasje te doen, in plaats van steeds heel kleine plasjes. Het poepen wilde vandaag niet lukken; ik heb 4x ruim een kwartier op de grond gezeten terwijl Bas op het potje zat, omdat hij zei dat hij moest, maar er kwam niets. Hij heeft 2x in zijn broek geplast, 1x was hij wel al onderweg naar het potje toen het mis ging. Hij krijgt nu piratenstickers om op zijn kaart te plakken, die vindt hij erg leuk. Wat is het druk tijdens het koken; dan moet Laura ook haar groentehap en Bas moet regelmatig naar het potje. Na het eten heeft Bas in de box gespeeld. Als Bas naar bed moet, is het wel moeilijk. Hij heeft dan een luierbroekje aan, wat we zijn “bedonderbroek” noemen. Hij blijft roepen dat hij moet plassen of poepen. Als we hem dan nog even op de pot zetten, zit hij er zo een kwartier op, zonder dat er wat gebeurt. Hij kijkt wat rond, zit zijn best te vertellen, maar hij plast of poept niet. Als we hem dan weer in bed leggen, roept hij weer dat hij moet poepen. Na de derde keer uit zijn bed en weer op de pot heeft hij toch nog een plas gedaan. Het is nu erg moeilijk om in te schatten of hij alleen maar tijd wil rekken of dat hij echt wat moet, want het is natuurlijk niet bevorderlijk voor het zindelijk maken als we hem niet de kans geven op het potje te gaan als hij zegt dat hij moet. Toen hij vanuit zijn bed weer riep dat hij moest poepen en ik tegen hem zei dat zijn buikje nu echt leeg was, zei hij: “plassen?” “drinken?” “pooh-beer kijken?”.
Opa en oma Van Aerle zijn op 15 januari op bezoek geweest. Bas heeft lief gespeeld. Vandaag heeft hij één ongelukje gehad, verder heeft hij keurig op de pot geplast. Toen ik hem ’s middags in bed had gelegd, riep hij dat hij toch nog op de pot moest en toen poepte hij heel veel. Vandaag had hij zijn 2e beloningskaart vol en heeft hij klei gekregen. Ook nu heeft hij ’s avonds weer vaak gezegd dat hij op het potje moest voordat hij naar bed ging en toen hij al in bed lag. ’s Nachts is Bas wakker geworden en heeft hij op de pot geplast. Wat zijn we supertrots op ons kereltje!!!
In plaats van “Bas pakken” als Laura gedronken heeft en een boertje moet laten (Bas rent dan rond de eettafel en ik moet met Laura op de arm achter hem aan), wil hij nu graag “Bas-boe” doen (Bas rent rond de tafel en ik zit met Laura op mijn knie langs de tafel. Dan moet ik zeggen “waar is Bas?” en als hij dan bijna bij ons is “Boe” roepen; Laura moet dan hard lachen en Bas vindt het ook erg leuk).
Toen Bas de deur naar de gang open wilde maken, zag hij dat de klink omhoog stond en zei: “mama, klink kapot”.
We kijken heel vaak in het fotoboek van Bas zijn eerste jaar, dat vindt hij zo leuk! Hij vertelt zelf bij de foto’s wie er op staan, wat hij aan het doen is. Bij de foto waar de navelklem te zien is, zegt hij dat er een vliegtuig op zijn buik zit.








Geef uw reactie

Naam:
Reactie:
CAPTCHA Image [ Andere Code ]








Google Analytics Alternative